برگزاری کارگاه آموزشی تفکر سیستمی در شرکت پالایش نفت آفتاب

ساخت وبلاگ

برگزاری کارگاه آموزشی تفکر سیستمی

در شرکت پالایش نفت آفتاب


کارگاه‌ مذکور طی سه روز در اسفندماه ۱۴۰۲ در دفتر مرکزی شرکت برگزار شد. در این کارگاه ضمن تشریح مبانی نظری، با مشارکت فعالانه شرکت کنندگان، تمرینات کاربردی در طی کلاس و متناسب با موضوعات ارائه شده انجام شد.


◾درباره دوره و اهمیت نگرش و تفکر سیستمی در سازمانها:

تحقیقات کتز در مورد مهارتهای موردنیاز مدیران در سازمانها، حاکی از این است که مدیران سطوح مختلف سازمانها به سه مهارت اصلی فنی، انسانی و ادراکی نیاز دارند. ولی میزان این مهارتها بویژه مهارتهای فنی و ادراکی در سطوح مختلف یکسان نیست. مدیران هر چه در سلسله مراتب سازمانی، رشد نموده و به جایگاه های عالی تر مدیریت دست می یابند، اهمیت مهارت فنی کمتر و اهمیت مهارت ادراکی بیشتر می شود.

تفکر سیستمی به عنوان یکی از مهمترین مولفه های مهارت ادراکی، بیش از همه، برای مدیران سطوح عالی سازمان کاربرد دارد. البته این به معنای عدم کاربرد و بی اهمیتی آن برای سایر سطوح نیست. همه افرادی که در سازمان ها مشغول تصمیم سازی یا تصمیم گیری و یا فعالیتهای مختلف اند، اعم از کارشناسان و مدیران، می‌بایست از این مهارت برخوردار باشند، چرا که اقدامات و تصمیمات محدود نگرانه و غیر سیستمی، آثار سوء خود بر کلیت سازمان و سیستم های مرتبط خواهد داشت.

... نگرش سيستمي چارچوبي منطقي و علمي ارائه مي دهد که با ساير نگرشها متفاوت است و اين تفاوت از چندبعدي بودن آن ناشي مي شود. لذا فردي که سيستم نگر است مي تواند به شناخت کامل تري از محيط خود دست يايد.

فردي که جهان بيني و نحوه تفکر خود را بر نگرش سيستمي استوار مي سازد نه تنها از يک بعدي بودن و قشري فکر کردن مبري است و از تعصب ناآگاهانه و يک سو نگري دوري ميجويد، بلکه با بررسي کامل درباره کليت يک موضوع و در نظر گرفتن کليه ارتباطات ممکن (در حد امکان) ميکوشد تا به شناخت کاملتري از موضوعات و سيستمهاي محيطي خويش دست يابد و در موقعيت شناخته شده اي وظايف خويش را انجام دهد.

ریشه بسیاری از مشکلات سازمانها و جوامع (بویژه در کشورهای جهان سوم) در عدم نگاه سیستمی به پدیده های مختلف می باشد. در این گونه سازمانها علل مختلف مشکلات و زنجیره ارتباطات و عوامل به درستی درک نشده و در نتیجه راهکارها و تصمیمات اغلب جزء نگرانه بوده و تنها بخشی از مسئله را مورد توجه قرار می دهد در چنین شرایطی ارائه راهکارها نه تنها موجب حل مشکلات نمی گردند بلکه باعث پیچیده تر شدن مشکلات، دوباره کاری و پراکنده کاری می شوند.

با رويكرد سيستمي، می بایست بخشها و اجزای سازمان در قالب یک سیستم کلی دیده شوند که این سیستم کلی بخشی از یک سیستم بزرگتر بوده و البته با سیستم های متعدد دیگر نیز در ارتباطوتاثیروتاثرمتقابلاست. واقعیت اين است که نقش سیستمها در موفقیت و ضعف یک سازمان بسیار مهمتر از عوامل دیگر است. یک سازمان یاسیستم خوب طراحی شده، پیچیدگی و ظرافت های خاص خودش را دارد، در این گونه سیستمها عضو منفعل یا عضوی که از بقیه اعضاء تاثیر نپذیرد یا در تعامل نباشد وجود نخواهد داشت. بقول معروف:

چو عضوی به درد آورد روزگاردگر عضوها را نماند قرار


برچسب‌ها: تفکر سیستمی, کارگاه آموزشی

ارسال در تاريخ توسط ح. رضازاده

وبلاگ شخصي حسين رضازاده...
ما را در سایت وبلاگ شخصي حسين رضازاده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : rezazadeh-ha بازدید : 25 تاريخ : پنجشنبه 24 اسفند 1402 ساعت: 15:44